Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tym ciastem zabłysnęłam wśród znajomych i rodziny. Jest wyjątkowe pyszne,lekkie i mocno gruszkowe za sprawą gruszek i galaretki gruszkowej.

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką

Na masę budyniową:

  • 0,5 litry mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2-3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny z masłem"Kasia"

Na masę gruszkową:

  • 3 galaretki o smaku gruszkowym
  • 1 1/2 kg gruszek,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na bitą śmietanę:

  • niecała szkl. mleka
  • 1 śnieżka w proszku
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 1 herbatniki duża paczka
  • 1 paczka krakersów słonych duża
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • biszkopt upieczony z 3 jajek

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką

Przygotowanie masy budyniowej:

ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką
1/2 szkl. mleka utrzeć mikserem z żółtkami,cukrem i budyniami w proszku

Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka.W pozostałym leku rozmieszać mikserem żółtka,cukier i budynie w proszku,wlać na gotujące się mleko. Mieszając gotować ok.2-3 min. aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią i pozostawić do wystudzenia.

Margarynę utrzeć mikserem i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Przygotowanie masy gruszkowej:

Gruszki umyć, obrać,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Włożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki wody i udusić do miękkości (pod przykryciem).

Gorące gruszki zdjąć z ognia. Wsypać do nich galaretki gruszkowe w proszku, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie bitej śmietany:

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia. Do zimnego mleko wsypujemy śnieżką w proszku.

Ubijamy mikserem ok.3-4 min. na sztywno.Następnie wlewamy tężejącą galaretkę ciągle ubijając mikserem.

Etap końcowy :

ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką
Na spód przygotowanej blaszki wkładamy biszkopt

Do przygotowanej formy dajemy :biszkopt,rozsmarowujemy równo masę budyniową, rozkładamy herbatniki (jeden obok drugiego),rozsmarowujemy karmel,rozkładamy krakersy, zalewamy tężejącą masą gruszkową,rozsmarowujemy równo masę ze śnieżki, na wierzch bitej śmietany ścieramy za pomocą stróżka do ziemniaków gorzką czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki by stężało.


Tagi:

ciasta gruszki