anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto a la pszczółka z orzechami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Na deser mamy dziś pyszne ciasto z orzechami włoskimi, masą budyniową oraz słodkim kremem krówkowym

Ciasto a la pszczółka z orzechami

Składniki:

Ciasto a la pszczółka z orzechami

 

  • Biszkopt orzechowy:

 

  • 12 jajek
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 2 szklanki mielonych orzechów szklanka = 250 gram
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru( na 1/2 litra mleka każdy)
  • 1/2 kostki masła

 

  • 1 krem krówkowy Bonnie Maman 380 gram
  • orzechy do posypania ciasta
  • Poncz :
  • 1/2 litra przegotowanej chłodnej wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto a la pszczółka z orzechami
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. Dodać cukier, dalej ubijać, następnie dodać żółtka, dalej ubijać . Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, i orzechy, lekko wymieszać. Uwaga: Jest to porcja na 4 placki, na każdy placek bierzemy wszystko po 3 , tz. 3 jajka, 3 łyżki cukru,1/2 szklanki mielonych orzechów, 3 łyżki maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Najlepiej piec każdy placek osobno Blaszkę o wymiarach 28x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, piec 180 st C około 20 min.. Zagotować mleko, dodać masło, cukier waniliowy i rozmieszany w 1.5 szklance zimnego mleka budyń, wszystko razem zagotować. Gotowy placek ułożyć w blaszce, nasączyć, wylać ugotowany budyń ,lekko przestudzić(budyń podzielić tak żeby starczyło na wszystkie placki.)lekko posmarować kremem ze słoiczka. Następnie postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Wierzch posmarować kremem, posypać posiekanymi orzechami. Smacznego.