Ciasto Adam i Ewa

Na zimno « poprzedni | następny »
Marta1986 - Przepis na: Ciasto Adam i Ewa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 710
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto Adam i Ewa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

bardzo smaczne ciasto....


trudność: łatwe
czas:

Ciasto Adam i Ewa - SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masa:
  • 1 duży sok pysio pomarańczowy
  • 2 budynie waniliowe
  • Masa śmietanowa:
  • 1 duża śmietana 36%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • polewa czekoladowa
  • 2 opakowania herbatników

Ciasto Adam i Ewa - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ostudzoną margarynę. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Szklankę soku odlać do kubeczka a resztę przelać do garnka , zagotować. W kubeczku wymieszać budynie i przelać do gotującego się soku. Energicznie wymieszać. Masę przelać na biszkopt. Wyrównać. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić i ostudzić. Śmietanę ubić na puch dodać cukier puder a następnie wlać żelatynę. Wymieszać i przelać na masę budyniową. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć herbatniki. Polać polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Adam i Ewa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Na zimno
Malinowa kostka na precelkach Budyniowiec na krakersach bez pieczenia Bananowiec z serkiem na zimno
Ciasto  chmurka Sernik na zimno z bananami Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Kremowy sernik czekoladowy Czekoladowiec na zimno Śmietanowiec z białą czekoladą
Sernik marmurkowy na zimno Sernik na zimno Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane