Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto ala Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe ciasto ala Pani Walewska. Zawsze myślałam, że jest to jedno z trudniejszych ciast - nic bardziej mylnego.

Ciasto ala Pani Walewska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ala Pani Walewska

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek

 

 

 

  • Dodatkowo
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ala Pani Walewska
Przygotowujemy ciasto Mąkę wsypujemy do robota, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i pokrojone w kostkę miękkie masło - wyrabiamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy je na dwie równe części. Beza - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na blachę, rozwałkować. Na ciasto nakładamy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy bezę. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń oraz serek mascarpone, cały czas miksując.Składamy ciasto: placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Ciasto ala Pani Walewska
z podanych składników przygotowujemy spód do ciasta
Ciasto ala Pani Walewska
smarujemy ciasto dżemem z czarnej porzeczki
Ciasto ala Pani Walewska
nakładamy bezę oraz posypujemy migdałami i pieczemy
Ciasto ala Pani Walewska
ciasto przekładamy kremem z dodatkiem mascarpone