top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto Ambasador

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ambasador gości na moich stołach podczas każdego większego święta czy uroczystości rodzinnej. Jest pyszne, a jego czekoladowy smak zachęci każdego.

Ciasto Ambasador

Składniki:

Ciasto Ambasador

 

  • 1 kostka masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka
  • Do dekoracji: orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Ciasto Ambasador
Z masła, cukru, wody i kakao ugotować masę. W grubym garnku, na niewielkim gazie gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Co kilka minut masę należy wymieszać. Pół szklanki odlać na polewę czekoladową, pozostałą część ostudzić. Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Gdy masa ostygnie dodać żółtka, miksować dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy okaże się że ciasto jest za gęste, można dodać wody lub mleka, pamiętając, że dodamy jeszcze pianę z białek. Po dodaniu całej mąki, ubijamy pianę z białek. Gdy będzie sztywna dodajemy do ciasta. Łopatką lekko i delikatnie łączymy pianę z ciastem. Wykładamy masę w wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.

Tagi:

jajko jajka