js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Ciasto Ambasador

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Upieczone intuicyjnie - bez wzorca, tylko z ogólnikowym przepisem zapisanym gdzieś w starym kajecie

Ciasto Ambasador

Składniki:

Ciasto Ambasador

 

  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Ambasador
Margarynę rozpuścić z 6 łyżkami wody, ½ szkl. cukru i kakao. Masę zagotować. Po przestudzeniu dodać 6 rozkłóconych żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Wymieszać. Pozostałe 3 białka ubić z 1 szklanką cukru, dodać wiórki i wyłożyć na ciasto porcjami. Piec ok. 50 minut w temp. 170 stopni C. Masa z wiórkami podczas pieczenia „wtopiła” się w ciasto – wyszło ciekawe i dwukolorowe :)

Tagi:

jajko jajka