Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,ananasek''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Biszkopt, pyszna, lekko kwaśna masa z ananasa i wiórek kokosowych to bardzo pyszne połączenie. Ciasto nawet nie wymaga dużo pracy .Możemy ja upiec do popołudniowej kawy lub dla gości.

Ciasto ,,ananasek''

Składniki:

Ciasto ,,ananasek''

Biszkopt:

Masa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,ananasek''

Wykonanie biszkoptu:

Ciasto ,,ananasek''
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do torownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy.

Przygotowanie masy:

Ciasto ,,ananasek''
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Ananasy dokładnie osączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki. Na odsączonej zalewie gotujemy budyń (powinno być około 1 szklanka syropu). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie wymieszamy (nie gotujemy już z galaretką) . Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy.

Przekładanie ciasta:

Ciasto ,,ananasek''
Na koniec ciasto przekładamy i dekorujemy.

Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.