bietka

bietka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ciasto ananasowe wg bietki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo pyszne ciasto z ananasami i kokosem.

Ciasto ananasowe wg bietki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ananasowe wg bietki

 

  • Biszkopt:
  • pół szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe wg bietki
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Dać do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem kokos i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać in wyłożyć do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: ananasy odlać, jeśli nie ma szklanki soku to dodać wody i zagotować z cukrem. Budyń i mąkę rozrobić w odrobinie soku i wlać na kipiący sok, zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodać zimny budyń. Ananasy pokroić w drobną kostkę i dodać do kremu. Przekładać: biszkopt + krem z ananasami + ciasto kokosowe. Polać polewą.
Ciasto ananasowe wg bietki
Biszkopt pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto ananasowe wg bietki
Ananasy odlewamy i kroimy w drobną kostkę, a na tym soku gotujemy krem.
Ciasto ananasowe wg bietki
Na upieczony biszkopt wykładamy krem z ananasami.
Ciasto ananasowe wg bietki
Na krem z ananasami dajemy upieczone ciasto kokosowe.