Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Ciasto - ananasowiec królewski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ananasowiec to pyszne ciasto z ananasami i kokosem na bazie biszkoptowej

Ciasto - ananasowiec królewski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto - ananasowiec królewski

 

  • biszkopt

 

 

  • krem
  • 1 puszka ananasów (miałam krojone)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 36%

 

  • kokos
  • 1 limonka
  • woda około 400 -550 ml
  • 50 ml wódki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto - ananasowiec królewski
Na początek pieczemy biszkopt, ja upiekłam wg tego przepisu http://gotujmy.pl/biszkopt-podstawowy-wg-konczi,przepisy,185339.html Przygotowujemy krem: puszkę ananasa otwieramy i odcedzamy sok, uzupełniamy sok do pojemności 500 ml, z czego odlewamy około 150 ml a resztę zagotowujemy, w 150 ml soku z wodą należy rozrobić budyń i wlać do gotującego się soku gotując standardowo budyń, następnie dodajemy galaretkę, energicznie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, po czym po łyżce dodajemy zimny budyń z galaretką i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy poncz z 200 ml wody, 50 ml wódki i soku z limonki - wymieszać. Biszkopt przekrawamy na pół, ponczem polewamy dolny i górny blat, następnie na dolny blat nakładamy warstwę kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nakładamy pozostały krem, całość obficie posypujemy kokosem. Zostawiamy w lodówce na około 3 - 4 godziny aby dokładnie stężał (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc ale po 3h da się już ładnie kroić:) )
Ciasto - ananasowiec królewski
na soku z ananasa i wodzie gotujemy budń z galaretką
Ciasto - ananasowiec królewski
do ubitej śmietany dodajemy porcjami zimny budyń
Ciasto - ananasowiec królewski
do powstałego kremu dodajemy pokrojonego ananasa
Ciasto - ananasowiec królewski
składamy ananasowca biszkopt-krem-biszkopt-krem-kokos