dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciasto ananasowo - kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z kremem ananasowym i kokosową bezą. Mi najbardziej smakuje drugiego dnia, niestety rzadko zostaje z nami tak długo:)

Ciasto ananasowo - kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ananasowo - kokosowe

 

  • BISZKOPT
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka łyżek zalewy ananasowej
  • KREM
  • 5 zółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka zalewy ananasowej (z puszki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła

 

  • BEZA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • POLEWA
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

 

  • Blacha 25 x 30 cm + 2 arkusze papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowo - kokosowe
BISZKOPT Jaja rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Do malaksera wsypuję cukier i bardzo dokładnie mieszam z żółtkami. Dodaję partiami mąkę z proszkiem, cały czas mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie mieszam dokładnie z ciastem. Przelewam do formy, piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzony biszkopt skrapiam zalewą ananasową. 

KREM Żółtka miksuję w rondlu z cukrem. Dodaję 1/2 szklanki zalewy ananasowej i mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie. Dolewam resztę zalewy, podgrzewam mieszając, aż do zagotowania. Odstawiam do ostygnięcia. Na koniec mieszam dokładnie z masłem na gładką masę. Krem wykładam na upieczony wcześniej biszkopt. 

BEZA KOKOSOWA Białka miksuję na sztywno z dodatkiem cukru. Dodaję cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia cały czas miksując. Na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi. Masę przelewam do formy i piekę do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach. Przestudzoną bezę kładę na krem. Składniki polewy podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylewam na ciasto. 
Ciasto ananasowo - kokosowe
Malakser pięknie łączy składniki ciasta!
Ciasto ananasowo - kokosowe
Biszkoptowy spód gotowy do wstawienia do piekarnika
Ciasto ananasowo - kokosowe
Z przygotowanej polewy czekoladowej próbuję zrobić wzór;)