mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto ananasowo-kokosowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest przepyszne, ładnie się kroi i pięknie pachnie, przywołując na myśl słoneczne lato ;)

Ciasto ananasowo-kokosowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto ananasowo-kokosowe.

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Poncz:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody (lub soku z ananasa z puszki)

 

  • Beza kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowo-kokosowe.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie do piany z białek dodaje żółtka, miksuje, dodaje mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszam łyżką. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ciasto w temperaturze 180°C przez 20 minut. Poncz: W małej misce łączę sok z cytryny, cukier, wodę i mleczko kokosowe. Ponczem nasączam ostudzony biszkopt. Krem: Ananasa odsączam z soku i kroję w niewielką kostkę. Na soku gotuje budyń śmietankowy. Soku powinna być 1 szklanka, jeśli jest mniej uzupełniam szklankę wodą lub mleczkiem (sokiem) z kokosa. W tym celu do rondla wlewam sok ananasowy, mleczko kokosowe, dodaje żółtka i cukier i gotuje aż do zgęstnienia budyniu, często mieszam. Gdy budyń przestygnie miksuję go z miękką margaryną. Na końcu dodaje do masy pokrojonego ananasa. Krem wykładam na nasączony biszkopt. Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywna pianę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 20-25 minut. Po przestygnięciu bezę wykładam na krem. Ciasto wstawiam do lodówki.
Ciasto ananasowo-kokosowe.
Na nasączony biszkopt wykładam krem budyniowo-maślany z ananasem
Ciasto ananasowo-kokosowe.
Na krem wykładam ostudzoną bezę kokosową z białek, wstawiam do lodówki