mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ciasto babci Benki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto, zawiera w sobie prawdziwy klimat świąt Bożego Narodzenia

Ciasto babci Benki

Składniki:

Ciasto babci Benki

 

  • 250g mielonych migdałów
  • 250g i 200g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 jajka
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki tortowej
  • 100g dżemu morelowego
  • 100g płatków migdałowych
  • 4 łyżki ziołowego likieru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • masło i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto babci Benki
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Dużą blachę posmarować masłem i posypać mąką. Mielone migdały wymieszać z 250g cukru pudru, żółtkami, 2 jajkami. Dodać resztę jajek i 1łyżkę likieru, wymieszać. Połączyć mąkę, mąkę ziemniaczaną i dodać do masy. Ciasto wlać do blachy, wstawić do piekarnika na 45minut. Dżem morelowy podgrzać w kąpieli wodnej. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy. Ciasto pokropić likierem, wierzch i boki posmarować dżemem. Boki oblepić płatkami migdałowymi. 200g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą przez 10minut. Powstałym lukrem posmarować wierzch ciasta.

Tagi:

jajko jajka