SUPERPRZEPIS

Ciasto balowe z kremem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto balowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Pyszne, bardzo słodkie ciasto, które świetnie nadaje się na wszelkie imprezy i bale, wprost rozpływa się w ustach

Składniki:

Ciasto balowe z kremem

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g),
  • 20 herbatników,
  • 20 krakersów,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 8g żelatyny,
  • cukier puder do smaku,
  • 50g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto balowe z kremem
Do miski wbijamy zimne białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Następnie przygotowujemy krem budyniowy. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy do gotującego się mleka i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 2 minuty ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy dalej. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy połową kremu budyniowego. Układamy drugi blat, nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na kremie układamy herbatniki. Smarujemy je masą kajmakową. Na masie układamy krakersy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy ciurkiem żelatynę i mieszamy. Śmietanę wykładamy na krakersy. Całość odstawiamy na noc do lodówki, aby ciastka zmiękły. Przed podaniem ciasto posypujemy stratą białą czekoladą. Smacznego ;)
Ciasto balowe z kremem
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty, nasączamy.
Ciasto balowe z kremem
Ze wszystkich składników gotujemy budyń, uiceramy z masłem.
Ciasto balowe z kremem
Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyzce budyniu.
Ciasto balowe z kremem
Na kremie układamy herbatniki. Życzę smacznego ;)