jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonałe ciasto na każdą porę roku

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 cytryn 10 czubatych łyżek cukru
  • 7 płaskich łyżek masła
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 5dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Roztopić 2 łyżki tłuszczu. wyłożyć pergaminem tortownicę o śred. 26 cm. Polać pergamin rozpuszczonym tłuszczem, a następnie posypać 5 czubatymi łyżkami cukru. Rozetrzeć resztę tłuszczu, pozostałe 5 łyżek cukru oraz jajka na puszystą masę. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Wycisnąć sok z cytryny, wcześniej cytrynę wyszorować i sparzyć skórke wrzątkiem. Obrać banany ze skórki, pokroić na 2 cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny, rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy. Posypać 4 dag wiórków kokosowych. Wyłożyć ciasto na banany, rozsmarować. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika, ostrym nożem odddzielić brzeg ciasta od formy.
Ciasto dobrze wystygnięte wyjąć z formy i posypać resztą wiórków kokosowych. Dodać do kremówki 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki kakao, rozmieszać. ubić na sztywno śmietanę. Podawać ciasto z kremem czekoladowym.