iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto jest idealnie kremowe, jest mokre i bardzo dobrze się je zjada bez zapijania kawą. Można też je zamrozić.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

biszkopt

Masa

  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 200 ml serka homogenizowanego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 banany,
  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • , 1 galaretka wiśniowa,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1/4 szklanki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe

biszkopt

Ciasto bananowe
Masę przelewamy delikatnie na blachę/

Białka ubijamy ze szczyptą soli na błyszczącą pianę, dodajemy stopniowo cukier ubijając dalej, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, wsypujemy kakao. Dodajemy składniki suche do mokrych.

Mieszamy dokładnie. Wylewamy na blachę o długości 20 cm, pieczmy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni.

Po ostygnięciu dzielimy na dwie części.

Wykładanie

Ciasto bananowe
Wiśnie rozkładamy po całości a następnie masę i drugi biszkopt

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, dodajemy również serek homogenizowany. Wiśnie zagotowujemy ze szklanką wody, dodajemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.

Gdy ostygnie wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Do masy śmietanowej dodajemy pokrojone w kostkę banany skropione sokiem cytryny. Połowę masy wykładamy. Wykładamy drugi biszkopt, wylewamy resztę masy.

Dekoracja

Ciasto bananowe
Czekoladę delikatnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Śmietanę rozgrzewamy dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i polewamy
ciasto.