Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao tez pasuje do takiego ciasta. Smacznego.

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 małe jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami
1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumieniania, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 18 cm.