SUPERPRZEPIS

Ciasto bananowe z galaretką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto bananowe z galaretką Więcej zdjęć (5)

Bardzo dobre ciasto na biszkopcie z masą bananową masą oraz pianką z białek i galaretki brzoskwiniowej.

Składniki:

Ciasto bananowe z galaretką

 

  • ciasto

 

  • mąka 0,75 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 4 sztuki

 

  • masa bananowa

 

  • cukier 0,25 szklanki
  • masło 20 dag
  • żółtka 3 sztuki
  • banany 8 sztuk
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie

 

  • pianka

 

  • galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
  • białko 2 sztuki
  • cukier 4 łyżki

 

  • dodatkowo

 

  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe z galaretką
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody i wystudzić. Banany obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasna gładką masę. Dodać do masła banany. Zmiksować. Do masy bananowej wlać zimną lekko galaretkę i ponownie zmiksować. Masę wylać na ciasto i równo rozsmarować. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Białka ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i zmiksować. Od razu wylać masę z białek na masę bananową rozsmarować. Galaretkę truskawkową według informacji na opakowaniu i zimną wylać na górę ciasta. Pozostawić ciasto do stężenia. 
Ciasto bananowe z galaretką
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto bananowe z galaretką
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasna gładką masę. Dodać do masła banany. Zmiksować.
Ciasto bananowe z galaretką
Białka ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i zmiksować.
Ciasto bananowe z galaretką
Od razu wylać masę z białek na masę bananową rozsmarować.