bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Ciasto bananowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W upalne dni najlepiej smakują ciasta na zimno z galaretką, ciasto które przygotowałam będzie w sam raz na taką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak.

Ciasto bananowiec

Składniki:

Ciasto bananowiec

 

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 9 bananów
  • 250 gram masła
  • Sok z całej cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • Tortownica 24 cm.

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowiec
Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia.

Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.

Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, podgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy i delikatnie miksujemy.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy.

Odłożone banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.