Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto bawarskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i smaczne ciasto, szybkie do zrobienia.Jabłka , twaróg idealne połączenie.Polecam , warto zrobić,

Ciasto bawarskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto bawarskie

 

  • Spód z ciasta kruchego:
  • 125 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego [ dałam zwykły cukier]
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Masa serowa:
  • 225 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Masa jabłkowa:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy i deserów ]
  • 4 łyżki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bawarskie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, następnie wyłożyć na spód.Jabłka obrac i pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 °C.
Ciasto bawarskie
Masa serowa wylana na spód z ciasta kruchego.
Ciasto bawarskie
Jabłka wymieszane z cynamonem wyłożone na masę serową.
Ciasto bawarskie
Na wierzch ciasta posypane płatki migdałowe