beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ciasto bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne ciasto z kremem..

Ciasto bez jajek

Składniki:

Ciasto bez jajek

 

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 5-6 łyżek
  • olej 3/4 szklanki
  • zimna woda 2 szklanki
  • ocet 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka kopiasta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka mała
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • goździki 3 sztuki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 1 paczka
  • mleko 1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • cukier 1 szklanka
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • dżem albo powidła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bez jajek
Miażdżymy goździki i ziele angielskie. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, kakao i cynamon i zmiażdżone przyprawy. Robimy wgłębienie dodajemy olej, ocet i wodę. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Blaszkę smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 45 - 50 minut. Zagotowujemy 1 szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy. Dodajemy rozrobiony w 1/2 szklance mleka budyń i cukier. Gotujemy i studzimy. Ucieramy albo miksujemy z masłem albo margaryną. Wystudzony placek kroimy na połowy. Spód smarujemy kwaśnym dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową i polewamy polewą.