Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo puszyste i bardzo smaczne ciasto bez dodatku proszku do pieczenia. Tym razem z dodatkiem porzeczek. Ciasto było w całości przeznaczone do poczęstowania, stąd brak przekroju. Wiem, że bardzo smakowało razem z kawką.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Składniki:

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

 

Owoce:

Dodatkowo:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

1.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami
Rozbicie jajek, a następnie oddzielenie żółtek od białek

Rozbić jajka, a potem oddzielić białka od żółtek.

2.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami
Ubicie piany na sztywno, a potem dosypanie cukru

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli, a potem wsypać cukier i znowu miksować.

3.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami
Dodawanie kolejno po jednym żółtku do piany

Do ubitej na sztywno piany dodawać kolejno po żółtku i dalej ubijać.

4.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami
Wsypanie mąki pszennej do ubitej piany i wymieszanie

Na końcu wsypać mąkę pszenną i wymieszać łyżką drewnianą.

5.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Ciasto przelać do blaszki ( u mnie aluminiowa, bo ciasto było przeznaczone do poczęstowania ). Na wierzchu ułożyć brzoskwinię pokrojoną w ósemki.

6.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Wierzch ciasta posypać białymi i czerwonymi porzeczkami.

7.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

8.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

9.

Ciasto bezproszkowe w innej wersji z porzeczkami

Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !