aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto biszkoptowe Jamajka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rewelacyjne ciasto na każdą okazję, na święta będzie idealne. Banany są świetne gdy łączymy je ze śmietaną!

Ciasto biszkoptowe Jamajka

Składniki:

Ciasto biszkoptowe Jamajka

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 1,5 budyniu czekoladowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 600 ml śmietanki
  • 15 dag serka homogenizowanego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szklakach wody
  • Kolorowy kokos
  • Powidło

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe Jamajka
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół Galaretka: 3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadzamy na bananach. Masa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną. Przełożenie ciasta: Biszkopt - smarujemy cienką warstwą powideł, banany pokrojone w plasterki i natarte sokiem z cytryny, masa- biszkopt- nie duża ilość masy i kokos. 

Tagi:

biszkopt