Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto biszkoptowe ze skórką cytrynową jest bardzo aromatyczne.

Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym

Składniki:

Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym

 

  • 4 jajka duże,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek wody,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru, utrzeć do białości, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po 1 łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier. Ubitą pianę włożyć do żółtek, dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut.