Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto biszkoptowe przekładane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słodkie, lekkie, galaretkowo-piankowe ciasto na ciemnym biszkopcie.

Ciasto biszkoptowe przekładane

Składniki:

Ciasto biszkoptowe przekładane

 

  • Biszkopt ciemny:
  • jaja - 6 mniejszych sztuk,
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki,
  • cukier - 1 szklanka,
  • kakao gorzkie - 2-3 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • szczypta soli;

 

  • Masa wiśniowa:
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania,
  • kompot z wiśni - 250ml,
  • śmietanka kremówka - 300ml (wyjęta bezpośrednio z lodówki),
  • cukier puder - 3 łyżki
  • smietan-fix - odpowiednio do proporcji śmietany - u mnie 1,5 opakowania.:

 

  • Masa brzoskwiniowo-cytrynowa:
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania,
  • syrop z brzoskwiń - 250ml,
  • brzoskwinie z puszki,
  • śmietanka kremówka - 300ml (wyjęta bezpośrednio z lodówki),
  • cukier puder - 3 płaskie łyżki
  • odpowiednio do proporcji śmietany - u mnie 1,5 opakowania;

 

  • Poncz do nasączenia/proporcje na jeden placek biszkoptu:
  • syrop z puszki ananasa aby wyszła 1 szklanka
  • lub
  • szklanka wody + łyżka cukru + 2 łyżki soku z cytryny

 

  • tłuszcz i maka do formy na biszkopt.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe przekładane
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ubijamy na puszystą masą. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki mieszając je drewniana łyżką. Okrągłą formę do pieczenia (tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika,a gdy przestygnie, przekrajmy go na pól, na 2 równej wielkości krążki. Jeden z nich nasáczamy ponczem. Przygotowujemy masę wiśniową: Kompot dobrze podgrzewamy w mikrofalówce i rozpuszczamy w nim 2 galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixami na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką i szybko rozsmarować na biszkopcie.Nasączyć drugi biszkopt i przykryć nim masę wiśniową.Przygotowujemy masę brzoskwiniową: Brzoskwinie z puszki odsączamy i drobno kroimy. Syrop uzupełniamy woda aby wyszło razem 250ml i dobrze podgrzewamy. W syropie rozpuszczamy galaretki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i smietan-fixami, po czym odstawiamy do przestygniecie. Ubita śmietanę łączymy z galaretkami, dodajemy pokrojone brzoskwinie i powstała masę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch można dodatkowo udekorować brzoskwiniami.