SUPERPRZEPIS

Ciasto biszkoptowe z galaretką

         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Biszkopt jasny

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu.

Biszkopt ciemny

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 500 ml mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki zielonej,
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Przygotowanie biszkoptów

Ciasto biszkoptowe z galaretką
Przygotowuję biszkopt jasny i biszkopt ciemny.

Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej

Ciasto biszkoptowe z galaretką
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem, cukrem pudrem i spirytusem.

Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus. Dokładnie ucieram.

Wykrawanie kółeczek w biszkopcie

Ciasto biszkoptowe z galaretką
W ciemnym biszkopcie wykrawam kółeczka. Przekładam ciasto masą.

Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Odstawiam do przestudzenia. W ciemnym biszkopcie wykrawam kieliszkiem kółka. Jeden blat biszkoptu jasnego smaruję połową masy budyniowej. Na masie układam biszkopt ciemny z otworami.

Przełożenie ciasta

Ciasto biszkoptowe z galaretką
W otwory wlewam galaretki. Wykładam pozostałą część masy i układam biszkopt jasny.

W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.