Strona główna Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką

Ciasta « poprzedni | następny »
Katarzyna J.

Srebrny Ekspert
Przepisy: 723
zdjęcia: 1 z 4
Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smaczne ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką


trudność: średnie
czas:

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 płaskie łyżki mąki krupczatki,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 kostka masła,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kieliszek spirytusu
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • kolorowe cukieraczki

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Krem: Ugotować budyń. Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksturę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Przelać na płaski talerz i odstawić do zastygnięcia. Gdy stwardnie pokroić w kosteczki. Z podanych składników przygotować polewę (wszystko wymieszać i zagotować), odstawić do przestudzenia. Na połowie biszkoptu rozsmarować krem, na tym ułożyć kostki galaretek. Przykryć drugim ciastem i polać polewą. Wierzch posypać kolorymi cukiereczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Mini serniczki z malinowym puree Ciasto czekoladowe Kanadyjska szarlotka
Pavlova z kiwi i nutellą Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym Kostka malinowa
Tarta cytrusowa z kremem limoncello Ciasto migdałowo-makowe Ciasto kakaowe z borówkami i kuskusem
Kokosowa kremówka Ciasto Barbórkowe Jabłecznik  na kruchym cieście

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane