Ciasto biszkoptowe z makiem

Biszkopty « poprzedni | następny »
Danuta Prorok - Przepis na: Ciasto biszkoptowe z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 982
Ciasto biszkoptowe z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Wierzch ciasta można polać polewą kakaową.


trudność: średne
czas:

Ciasto biszkoptowe z makiem - SKŁADNIKI:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 100 ml oleju
  • 20 dag mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • zapach migdałowy

Ciasto biszkoptowe z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku stale ubijając, dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia a na końcu wlać oliwę. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, piec w piekarniku przez 30 minut. Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa trzy razy. Jajka utrzeć z cukrem w makutrze dodać mak, mąkę i olejek zapachowy. W rondlu zagotować margarynę i dodawać stopniowo masę makową. Chwilę gotować ciągle mieszając. Ciepłą masą przełożyć biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto biszkoptowe z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią
Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Jabłkowy przekładaniec Ananasowiec z kokosem
Weekendowe ciacho Ciemny biszkopt na oleju Ciasto z malinami i truskawkami
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym Biszkopt kakaowy I Niebiańskie ciasto dla dorosłych

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane