Ciasto biszkoptowe z makiem

Biszkopty « poprzedni | następny »
Danuta Prorok - Przepis na: Ciasto biszkoptowe z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 982
Ciasto biszkoptowe z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Wierzch ciasta można polać polewą kakaową.


trudność: średne
czas:

Ciasto biszkoptowe z makiem - SKŁADNIKI:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 100 ml oleju
  • 20 dag mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • zapach migdałowy

Ciasto biszkoptowe z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku stale ubijając, dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia a na końcu wlać oliwę. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, piec w piekarniku przez 30 minut. Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa trzy razy. Jajka utrzeć z cukrem w makutrze dodać mak, mąkę i olejek zapachowy. W rondlu zagotować margarynę i dodawać stopniowo masę makową. Chwilę gotować ciągle mieszając. Ciepłą masą przełożyć biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto biszkoptowe z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Jabłkowy przekładaniec Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho
Ciemny biszkopt na oleju Ciasto z malinami i truskawkami Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Biszkopt kakaowy I Niebiańskie ciasto dla dorosłych Kosmiczne ciasto szpinakowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj