SUPERPRZEPIS

Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką

  • 14
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Jest z nim trochę pracy, ale warto się trochę pomęczyć:) To ciasto to idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką

 

  • Biszkopt ciemny

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej (u mnie 405)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt jasny

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej (u mnie 405)
  • 3 łyżki mąki pszennej (dodatkowo do w/w 1 szkl. mąki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (70 g)
  • 375 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

 

  • Dodatkowo

 

  • puszka brzoskwiń (820 g)
  • 500 g winogron
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

  • forma 25/36

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
Biszkopt ciemny:



Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.



Biszkopt jasny:



Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.



Masa budyniowa:



Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Na ugotowany budyń nakładamy kawałek folii spożywczej, dzięki temu nie zrobi się na nim gruba "skóra" i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego.



Gdy upieczone biszkopty oraz ugotowany budyń będą nam stygły otwieramy puszkę brzoskwiń i wykładamy je na sitko tak by dokładnie ociekły nam z zalewy, w której się znajdowały, a następnie kroimy je w kostkę.



Winogron jeśli ktoś nie lubi ze skórką obieramy go z niej, a następnie każdą "kulkę" przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Najlepiej zrobić to przed samym wyłożeniem owoców na ciasto i zalaniem galaretką inaczej winogron pozbawiony skórki zrobi się ciemny i mało apetyczny.



Galaretki rozpuszczamy w podanej na opakowaniu ilości wody i studzimy.



Biszkopt jasny i ciemny przycinamy, czyli z każdego boku odcinamy pasek o szerokości około 1 cm. Paski będą nam potrzebne więc się ich nie pozbywamy. Jasny biszkopt pokrywamy masą budyniową.



Ciemny biszkopt kroimy na kwadraty. Połowę z nich odkładamy.



Odkrojone boki z ciemnego biszkopta smarujemy masą od spodu i ze strony, do której będą przylegały kwadraty oraz owoce z galaretką. Pozostałe kwadraty pokrywamy z każdego boku masą budyniową i układamy je na posmarowanym jasnym biszkopcie na kształt szachownicy. Między kwadratami nie może mieć ani jednej szpary inaczej galaretka "ucieknie". Miejsca bez biszkopta powinny być dokładnie pokryte masą. W puste otwory dajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie po czym zalewamy ostudzoną galaretką i odstawiamy od całkowitego stężenia.



Gdy galaretka stężeje zabieramy się za drugie piętro ciasta.



Białe paski biszkopta pokrywamy masą w taki sam sposób jak zrobiliśmy to z ciemnymi paskami i układamy je na paskach z ciasta kakaowego. Następnie na każdy otwór z owocami i galaretką układamy pokryty masą kwadrat, z ciemnego biszkopta, który wcześniej odłożyliśmy. Miejsca, na które będą ułożone winogrona muszą być dokładnie pokryte masą. Na tak przygotowane "piętro" układamy winogron i zalewamy galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia.



Pozostałą galaretkę zostawiamy do stężenia a następnie za pomocą widelca "drapiemy".



Gotowe ciasto ozdabiamy pozostałą "podrapaną" galaretką.Najlepsze jest jak postoi przez 2-3 godziny w lodówce.
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
Osączone z zalewy brzoskwinie kroimy w kostkę a winogron kroimy na połówki i pozbawiamy pestek
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
Kwadraty z ciemnego ciasta pokrywamy masą w puste miejsca dajemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
Na miejsca z owocami układamy posmarowane masą kwadraty
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
W dokładnie pokryte masą otwory nakładamy winogron i zalewamy go galaretką