Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto biszkoptowe z poziomkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z poziomkami jest lekkie i puszyste. Doskonałe na letnie upały.

Ciasto biszkoptowe z poziomkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z poziomkami

 

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szkl śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szkl poziomek
  • poncz
  • 1/3 szkl wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z poziomkami
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z ubić nad garnkiem z gotującą się wodą na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. ( Ciasto można wyłożyć na 1 blaszkę a po upieczeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty) Upieczone ciasto ostudzić i skropić ponczem przygotowanym z przegotowanej wody wymieszanej z cukrem waniliowym. Jedną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Drugą wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ciągle ubijając wlać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Następnie wsypać 1 szklankę poziomek, zamieszać. Kremem przełożyć biszkopty. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Ciasto biszkoptowe z poziomkami
Do masy jajecznej dodać pianę z białek i mąki
Ciasto biszkoptowe z poziomkami
Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć na 2 przygotowane blaszki
Ciasto biszkoptowe z poziomkami
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i rozpuszczoną galaretką
Ciasto biszkoptowe z poziomkami
Przełożyć zimne i skropione ponczem biszkopty