Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto biszkoptowe z wkładką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne ciasto słodko (kokos)- kwasne (powidła)

Ciasto biszkoptowe z wkładką kokosową

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z wkładką kokosową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyzek cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Wkładka kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g kokosu
  • Reszta:
  • Czekolada
  • Powidła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z wkładką kokosową
Białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i wymieszać. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i kokos i zmiksować. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ugotowac budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i zmiksować. Nastepnie dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas miksując. Biskzopta posmarować powidłami i przyłożyc wkładka kokosową. Na niej rozsmarować mase i przyłożyć drugim biszkoptem. Posmarowac go cienko masą i zrobic wzorki czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej.