bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto biszkoptowo-kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i masa bardzo szybka.

Ciasto biszkoptowo-kruche Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto biszkoptowo-kruche

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowo-kruche
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, jajko, posiekaną margarynę, sodę i miód. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto biszkoptowe: białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do reszty mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko. Jak dobrze zakipi zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę i mieszamy aż całkiem się rozpuści, na koniec dodajemy olejek pomarańczowy. Ciepłym kremem przekładamy placki: na spód ciasto kruche, potem połowa kremu, następnie ciasto biszkoptowe, druga połowa kremu i na wierzch drugie ciasto kruche.
Ciasto biszkoptowo-kruche
Łączymy wszystki składniki na ciasto kruche i miesimy ciasto.
Ciasto biszkoptowo-kruche
Gotowe ciasto kruche dzielimy na dwie części.
Ciasto biszkoptowo-kruche
Każdą część rozwałkujemy , dajemy na formę i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.