edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto błękitna laguna

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niebieskie ciasto z kokosową nutką na białkowo-makowym spodzie jest smaczne, dobrze się kroi i bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Ciasto błękitna laguna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto błękitna laguna

CIASTO

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PTASIE MLECZKO

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka niebieska

GALARETKA

  • 3 galaretki niebieskie
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto błękitna laguna

CIASTO

Blaszkę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec, nadal ubijając, dodać partiami cukier puder i miksować, aż się rozpuści.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łopatką.
Na koniec dosypać suchy mak i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Od razu wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut pilnując, żeby ciasto się nie zrumieniło.
Lekko przestudzić, od spodu oderwać papier i odwrócone ułożyć w blaszce wyściełanej świeżym papierem.
Ponieważ ptasiego mleczka i galaretki nie będzie zbyt wiele, warto np. zwiniętym w rulonik ręcznikiem papierowym uszczelnić szczeliny między papierem a brzegiem formy, żeby niebieskie masy nie porozlewały się na boki.

PTASIE MLECZKO

Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody (szklankę warto wstawić do nieco większego naczynia z wrzącą wodą, wtedy będzie łatwiej), przestudzić.
Mleczko kokosowe wymieszać z kremówką i zmiksować, dodając przestudzoną galaretkę.
Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.

WIERZCH

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć, wyłożyć na warstwę ptasiego mleczka.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowując ciasto skorzystałam z przepisu znalezionego na jednym z blogów.

Ciasto błękitna laguna
Na koniec dosypać suchy mak i ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto błękitna laguna
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Ciasto błękitna laguna
Mleczko kokosowe wymieszać z kremówką i zmiksować, dodając przestudzoną galaretkę.
Ciasto błękitna laguna
Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.

Tagi:

mak