Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto borowinowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasto z musem z borówki brusznicy to propozycja dla tych którzy nie są zwolennikami mocno słodkich deserów.

Ciasto borowinowe

Składniki:

Ciasto borowinowe

Spód biszkoptowy

Mus borowinowy

  • 200 g borówki brusznicy
  • 200 ml wody
  • 1 galaretka żurawinowa
  • 300 ml śmietanki 30%

Dodatkowo

  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Ciasto borowinowe
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczana, całość delikatnie połącz, gotowe ciasto przelej do tortownicy i piecz 35min w 170stop.

Z ciasta francuskiego wytnij krążek wielkości tortownicy i podziel go na osiem części, ciasto ułóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 30min.

Borówki zalej wodą i zagotuj, kiedy zaczną strzelać zdejmij je z ognia i pozostaw do wystudzenia, po tym czasie całość przelej przez sitko.

Do wywaru z borówek wsyp galaretkę i ponownie podgrzej całość, kiedy galaretka się rozpuści ostudź ją i dodaj do ubitej śmietanki.

Na biszkopt wyłóż cały mus i przykryj go kawałkami ciasta francuskiego, gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.