SUPERPRZEPIS

Ciasto borówkowe z kaszą manna

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6
Ciasto borówkowe z kaszą manna Więcej zdjęć (5)

To pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowo nie wymaga pieczenia. Łączy w sobie chyba ulubione smaki i przysmaki z dzieciństwa, czyli kaszę manną, galaretkę oraz herbatniki

Składniki:

Ciasto borówkowe z kaszą manna

SKŁADNIKI

  • 1 litr mleka,
  • 200 gram masła 82% tłuszczu,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka kaszy manna,
  • 15 sztuk kakaowych herbatników,
  • 2 niebieskie galaretki,
  • 750 ml wody,
  • Około 350-400 gram borówki amerykańskiej (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

Ciasto borówkowe z kaszą manna

ETAP 1

Ciasto borówkowe z kaszą manna
herbatniki wykładamy na dno blaszki

Dno przygotowanej blaszki wykładamy warstwą herbatników.

ETAP 2

Ciasto borówkowe z kaszą manna
w mleko rozpuszczamy cukier i masło

Do garnka przelewamy mleko. Dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość podgrzewamy, by cukier i masło się rozpuściły.

ETAP 3

Ciasto borówkowe z kaszą manna
gotujemy kaszę manna

Po rozpuszczeniu składników na gotujące mleko wrzucamy kaszę manna. Całość zagotowujemy, by kasza się rozkleiła.

ETAP 4

Ciasto borówkowe z kaszą manna
Połowę owoców wykładamy na masę z kaszy manna

Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłą wylewamy na herbatniki. Kaszę wyrównujemy. W jeszcze ciepłą wtykamy połowę przygotowanej borówki.

ETAP 5

Ciasto borówkowe z kaszą manna
rozpuszczoną galaretkę studzimy

Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie galaretki rozpuszczamy w 750 ml przegotowanej wody i studzimy. Tężejącą wylewamy na zimne ciasto. W galaretce zanurzamy pozostałą część owoców. Ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.