madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Bounty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z sam raz dla wielbicieli kokosu.

Ciasto Bounty

Składniki:

Ciasto Bounty

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 kostka masła ekstra
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto Bounty
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Masa: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paczkę wiórek kokosowych i gotujemy na małym ogniu 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Następnie budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka i dodajemy do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy równo przestudzoną masę kokosową. Polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu. Dekorujemy wg gustu.