ciasto brzdąc

Z kremem « poprzedni | następny »
tysia874

Szef Kuchni
Przepisy: 41
ciasto brzdąc
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto to może byc podane jako torcik świąteczny


trudność: średnie
czas:

ciasto brzdąc - SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek wódki
  • 1/2 kostki czekolady
  • paczka płatków migdałowych
  • szklanka mocnej osłodzonej herbaty

ciasto brzdąc - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: ubic na sztywno białka z 4 jaj, dodac szklankę cukru i ubijac aż się rozpuści, dodac żółtka i delikatnie wymieszac,wsypac pół szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i pół szklanki mąki ziemniaczanej i dokładnie powoli wymieszc.Włożyc masę do okrągłej tortownicy lub prodziża i piec 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wystygnięty placek przekroic na 3 krążki. Krem:żółtka z dwóch jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze wymieszac i gotowac na małym ogniu,kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstniec zdjąc z ognia i odstawic do ostygnięcia. Utrzec margarynę z kakao i stopniowo dodawac wystudzoną masę, ubic pianę z 2 białek i powoli delikatnie mieszając dodac je do masy. Krążki biszkoptów nasączyc herbatą z wódką i przełożyc kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.Wierzch ciasta posypac startą czekoladą a boki posiekanymi płatkami migdałów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do ciasto brzdąc (strona 1 z 1)  
misia14

misia14

2012-03-18 14:01
jakiej średnicy ma być tortownica???
natomiast jeżeli wleję biszkopt z 4 jaj do prodiża to po upieczeniu nie da się przekroić na 3 części bo będzie bardzo cienki!!!
Skomentuj
Oceń:
0
tysia874

tysia874

2012-03-18 20:10
tortownica o średnicy 26 ale w prodziżu też ładny wyrasta
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14

2012-03-19 21:46
tysia874 napisał(a):

tortownica o średnicy 26 ale w prodziżu też ładny wyrasta

ani w tortownicy ani w prodiżu biszkopt z 4 jaj nie wyrośnie tak aby przekroić go 2 razy czyli na 3 placki!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce Placek niebo-piekło Chałwowo czekoladowe ciasto
Ciasto pychotka Pyszny przekładaniec Ciasto kakaowe z kremem chałwowym
 Przekładaniec Agi Rolada z mascarpone i truskawkami Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Ciasto "Ptasie mleczko" Krucha tarta 'TWIX' Kostka czekoladowa z Grześkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane