iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzięki temu że ciasto nie jest pieczone na tradycyjnym biszkopcie tylko na bakaliowym placku, ma inny niesamowity smak.

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe

 

  • 8 białek,
  • 3 żółtka,
  • 20 dag cukru,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów oraz jedna zmielonych,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • łyżka mąki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek.
  • Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 2 kostki masła,
  • 2 budynie,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki wody.
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/3 tabliczki czekolady,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, dodajemy mąkę z proszkiem orzechy, rodzynki, wiórki, masę dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki(blacha do 25 cm długości). Studzimy. Wodę mieszamy z sokiem z brzoskwiń, budyń wymieszać z mąką oraz cukrem, a następnie rozrabiamy z żółtkami w 1/4 soku. Sok pozostały zagotować i wlać składniki, gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia, masło ucieramy i dodajemy do budyniu, ucieramy krem. Pierwszy placek układamy w blaszce i wykładamy porcje kremu, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kremem, układamy brzoskwinie. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy ciasto, dekorujemy wiórkami.

Tagi:

czekolada