Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne ciasto na niedzielę - szybkie w wykonaniu i tanie, a składniki potrzebne do jego przyrządzenia na pewno każda z nas ma w domu:) Dziś piekłam:)

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 litr mleka
  • puszka brzoskwiń

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 2 łyżki kisielu (najlepiej morelowego lub brzoskwiniowego)
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z olejem, dodajemy do piany i lekko mieszamy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do piany z żółtkami, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (najlepiej taką z odpinanym rantem, wymiary 24x38 cm), pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i ponownie wkładamy do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. 2. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, jeszcze gorący wylewamy na biszkopt. Brzoskwinie kroimy w kostkę i równomiernie rozkładamy na budyniu. 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek kisielowy. Bezę wykładamy na brzoskwinie. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika na 15-20 minut. Kroimy kiedy całkowicie wystygnie.