iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto brzoskwiniowe z kokosami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię piec ciasta owocowe, to jest pyszne możemy dodać świeże brzoskwinie zamiast z puszki. Jest wyjątkowo kruche i smaczne.

Ciasto brzoskwiniowe z kokosami

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z kokosami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 budynie śmietankowe
  • Masa kokosowa:
  • 5 białek,
  • 20 dag cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z kokosami
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier nie przystając ubijać. Następnie dodajemy po żółtku oraz przesianą mąkę z proszkiem, jeszcze chwilę pomieszać. Masę przekładamy na blachę i pieczemy 50 min w temp. 170 stopni. Brzoskwinie drobno kroimy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier oraz 2 szklanki wody, gotujemy na lekkim ogniu do czasu rozklejenia brzoskwiń. Budynie rozpuścić w szklance wody i dodać do brzoskwiń, zagotować. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Białka ubijamy na pianę dodajemy cukier. Do ubitych już białek dodajemy wiórki mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aby ciasto uzyskało złoty kolor.