malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto brzoskwiniowo-agrestowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dekorujemy wszystko agrestem, wstawiamy do lodówki. Ciasto jest bardzo smaczne o typowo letnim owocowym smaku

Ciasto brzoskwiniowo-agrestowe

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowo-agrestowe

 

  • 6 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka octu.
  • Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 słoik dżemu truskawkowego,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • garść agrestu,
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowo-agrestowe
Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, białka ubić z cukrem, następnie do piany dodajemy żółtka i wsypujemy porcjami mąkę, mieszamy. Wylewamy wszystko na blachę i pieczemy biszkopt pół godziny w temp. 170 stopni, po wyjęciu dzielimy na dwie części. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem z zalewy brzoskwiniowej, smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy śmietankowej, układamy kawałki brzoskwiń, nakładamy drugi biszkopt i powtarzamy czynność.