Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny domowy placek z brzoskwiniami, borówkami i wiśniami

Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe
Na początku wyrabiamy ciasto, na stolicę wysypać mąkę i dodać masło - posiekać, następnie dodać jajka, żółtka, cukier i proszek dopieczenia - zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta rozkładamy na spód, następnie zabieramy się za owoce, brzoskwinie przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek, wiśnie drylujemy - owoce układamy pasmami - brzoskwinie, borówki, wiśnie (kolejność wg uznania), owoce przykrywamy drugą częścią ciasta - ja je rozwałkowuje i nakładam na owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 190 stopni przez około 35-40 minut, do zarumienienia ciasta (należy kontrolować gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika) Posypujemy cukrem pudrem
Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe
Wyrabiamy ciasto - ma być głądkie, dzielimy na dwie części
Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe
wykładamy pierwszą część ciatsa, owoce i drugą część ciasta
Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe
pieczemy ciasto do zarumienienia - ma być złociste
Ciasto brzoskwiniowo-borówkow-wiśniowe
na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka