SUPERPRZEPIS

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe Więcej zdjęć (3)

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym.

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe

 

  • Ciasto szpinakowe:

 

 

  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki wody

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 200g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 

  • Dekoracja:
  • kilka kostek czekolady
  • płatki migdałowe
  • lukier biały
  • brzoskwinie z puszki
  • kwiatki z masy cukrowej

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe
Ciasto miksować na końcu dodać szpinak i dobrze wymieszać

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblenderować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do wykończenia ciasta.

Mus brzoskwiniowy

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe
brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę

Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek ( nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stęgnięcia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę.

Masa śmietanowa

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe
Śmietanę ubić na sztywno dodać mascarpone

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę.

ETAP 5:

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe

Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią masy śmietanowej.

ETAP 6:

Ciasto brzoskwiniowo – szpinakowe

Boki ciasta obsmarować pozostałą trzecią częścią masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować kwiatkami i zrobionymi z brzoskwiń pszczółkami.


Tagi:

szpinak