gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkoptu do dekoracji można nasączyć wódką

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe 4

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe 4

 

  • ciasto;
  • 1 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa 1;
  • puszka brzoskwiń
  • 2 szkl. soku pomarańczowego
  • 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki cukru
  • Masa 2;
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 300 ml. mleka
  • szkl. wiśni w syropie
  • Dodatkowo ;
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • polewa czekoladowa
  • herbata do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe 4
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy żółtka wymieszane z octem. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. pieczemy ok. 30 min. Odsącz brzoskwinie i zachowaj sok, pokrój brzoskwinie w plastry i ułóż na ostudzonym cieście. Kisiele gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń, lekko studzimy i wylewamy na owoce. Galaretki rozpuść w 100 ml. wrzątku i ostudź. Wiśnie osącz z syropu i zmiksuj. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy zmiksowane wiśnie oraz tężejące galaretki. Masę wylej na ciasto, ułóż nasączone w herbacie biszkopty i polej polewą czekoladową tworząc cieniutkie wzorki.