Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne , budyniowe ciasto bez pieczenia!

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

Składniki:

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

 

  • mleko - 5 szklanek
  • budyń bananowy z cukrem - 2 op
  • masło - 200 g
  • żółtko - 4 szt
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
  • herbatniki - ok. 250 - 300 g
  • banan - 2 szt
  • galaretka cytrynowa - 1 op

 

 

 

  • można zastąpic śmietankowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką
Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko tężejąca galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej na noc! )

Tagi:

ciasto