gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto budyniowe z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto budyniowe z pomarańczą świetnie pasuje do popołudniowej kawki. Polecam, ma fajny smak. Mojej rodzinie bardzo smakowało.

Ciasto budyniowe z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto budyniowe z pomarańczą

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 110 gram cukru
  • 350 ml mleka
  • 2 mniejsze pomarańcza
  • 1 łyżka maki
  • 1 budyń cytrynowy
  • 125 gram margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z pomarańczą
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 19 cm. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. MASA: Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka. Do soku wlewamy 1 szklankę mleka oraz wsypujemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę oraz proszek budyniowy, po czym wlewamy do gotującego się mleka z sokiem. Mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy.
Ciasto budyniowe z pomarańczą
Masę biszkoptową wylewamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy .
Ciasto budyniowe z pomarańczą
MASA: Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka.
Ciasto budyniowe z pomarańczą
W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę oraz proszek budyniowy, po czym wlewamy do gotującego się mleka z sokiem.
Ciasto budyniowe z pomarańczą
Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń.