Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto budyniowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Ciasto to nie wymaga pieczenia gdyż spód robiony jest z pokruszonych sucharów i nutelli, całe wykonanie nie jest zbytnio trudne.

Ciasto budyniowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto budyniowe z truskawkami

Spód

  • paczka sucharów
  • słoik nutelli

Krem budyniowy

Bita śmietana

  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka żelatyny
  • 50 ml wody
  • łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z truskawkami
Suchary rozkrusz w blenderze i dokładnie wymieszaj z nutellą, tak powstałą masę przełóż na tortownice i dociskając ją dłońmi rozłóż po całej formie.

Do miski wlej pół szklanki śmietanki i roztrzep ją z żółtkami i mąką ziemniaczaną (pozostałą śmietankę zagotuj wraz z cukrem), tak powstałą zawiesinę dodaj do gotującej się śmietanki energicznie mieszając.

Do roztartego masła porcjami dodawaj ostudzony budyń, tak powstałą masę wyłóż na ciasteczkowy spód.

Schłodzona śmietankę ubij wraz z cukrem i rozpuszczoną żelatyną a po chwili dodaj grubo utartą czekoladę.

Na wierzch masy budyniowej wyłóż grube kawałki truskawek i przykryj je porcją bitej śmietany, gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. 



Tagi:

ciasto owoce