jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brukselka na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tak przygotowaną brukselka stanowi oryginalną i pyszną przekąskę. Jeśli ktoś lubi brukselkę polecam! Podajemy ją do świeżego pieczywa.

Brukselka na gorąco Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brukselka na gorąco

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Brukselka na gorąco

ETAP 1

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
Obraną cebulę kroimy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 2

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
Oczyszczona brukselkę nacinamy

Między czasie w głąbie każdej brukselki wykonujemy nacięcie w kształcie krzyżyka. Dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje.

ETAP 3

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
Brukselkę dodajemy do cebuli

Do zrumienionej cebuli dodajemy brukselkę. Delikatnie ją obsmażamy.

ETAP 4

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
Brukselkę dusimy pod przykryciem

Następnie całość podlewamy wodą, tak by brukselka była do połowy zanurzona. Całość słodzimy, przykrywamy i dusimy do miękkości.

ETAP 5

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone
odsączone z oleju pomidory kroimy

Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Gdy brukselka jest miękka, a woda odparowała dodajemy do niej pomidory. Całość razem podgrzewamy chwilkę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe.


Tagi:

brukselka