Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasto buraczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z dodatkiem buraczków zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni bo wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne.

Ciasto buraczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto buraczkowe

 

  • 2-3 buraki
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Ciasto buraczkowe
Buraki opłukać i gotować do miękkości,  około 2 godziny.

Po ugotowaniu ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Sypkie składniki ciasta wymieszać razem w misce. Całe jajka zmiksować z olejem. Do jajek porcjami dodawać sypkie składniki.

Na koniec dodać starte buraczki. Upiec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez około 50 minut. 
Ciasto buraczkowe
Buraki po ugotowaniu zetrzeć na drobnej tarce
Ciasto buraczkowe
Całe jajka dokładnie zmiksować z olejem.
Ciasto buraczkowe
Zmiksować wszystkie składniki ciasta mikserem
Ciasto buraczkowe
Ciasto [piec przez około 50 minut w 180 stopniach

Tagi:

ciasta