czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto cappuccino bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe ciasto nie wymagające pieczenia, idealne dla kawoszy:) Na dodatek bardzo łatwe w przygotowaniu!

Ciasto cappuccino bez pieczenia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto cappuccino bez pieczenia

 

  • Składniki:
  • 500ml mleka,
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • 80g masła,
  • 16 herbatników.

 

  • Krem cappuccino:
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 400g serka mascarpone,
  • 8 łyżek cappuccino w proszku,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino bez pieczenia
1. W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylac gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappuccino. Krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki.
Ciasto cappuccino bez pieczenia
Na dnie tortownicy ułozyć herbatniki, wylać budyń
Ciasto cappuccino bez pieczenia
Przygotować masę cappuccino i wylać na spód