szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto cappucino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

ciasto to juz dawno chodziło mi po głowie, okazją do jego przygotowania były Święta. Ciasto świetnie spasowało na świąteczny stół.

Ciasto cappucino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cappucino

 

  • Na ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody gorącej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 130 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny do deserów
  • 60 g cappuccino
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Na wierzch ciasta:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cappucino do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto cappucino
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy do białości i dodajemy do niej czekoladę po czym miksujemy. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy razem z cukrem. Białka oddzielamy od zółtek i ubijamy je na sztywną piane. Do masy dodajemy po jednym żółtku a nastepnie makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. dodajemy białka i mieszamy łyzka do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Serek mieszamy z cappucino. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę. Ubitą masę dodajemy do serka i miksujemy. Na górę ciasta należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Ciasto przekładamy masa cappucino, a na wierzch smarujemy bita smietaną. Całość posypujemy cappucino. Odstawiamy do lodówki aby ciasto dokładnie stężało.
Ciasto cappucino
Zaczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego
Ciasto cappucino
Następnie przygotowujemy masę z cappucino
Ciasto cappucino
Masą cappucino przekładamy płaty upieczonego ciasta
Ciasto cappucino
Wierzch ciasta smarujemy bita smietaną i posypujemy cappucino